Informatie

Verscholen in de baai op een kwartiertje lopen van het huis ligt het dorpje Roundstone. In vrijwel elke gids wordt dit dorp vermeld vanwege de romantische ligging en de pittoreske hoofdstraat.

Het huis

Letterdyfe House wordt verhuurd op basis van self catering en heeft 7 slaapkamers. Als u niet het hele huis maar een kamer huurt deelt u het huis mogelijk met andere gasten. Op de begane grond zijn 2 zitkamers, een grote eetkamer en een eetkeuken.


Het huis heeft geen huisnummer en de straat heeft geen naam. Postbodes in
Connemara hebben kleine districten waar zij iedereen persoonlijk kennen.
In Letterdyfe House is een bibliotheek aanwezig met informatie over het huis
en de omgeving. Binnen is het rookvrij maar op de begane grond mogen de
haarden wél gestookt worden. Er zijn spelletjes en puzzels beschikbaar.
Huisdieren en kampeermiddelen zijn op het terrein niet toegestaan. De
hondjes van Nigel en Sarah kun je wel in de tuin tegen komen.

Letterdyfe house
Letterdyfe house
Letterdyfehouse zitkamer

Zitkamers

Er zijn twee zitkamers. De eetkamer kan gebruikt worden als derde zitkamer.

Letterdyfe House-slaapkamer

7 Slaapkamers

De 7 slaapkamers zijn voorzien van beddengoed en handdoeken. (2 x 1 persoons, 3 x 2 persoons en 2 x 4 persoons). In totaal 16 bedden. Er zijn twee kinderbedjes die op de kamer bijgeplaatst kunnen worden. Op alle kamers is een wastafel aanwezig.

Letterdyfe House-badkamer-detail

Sanitair

Op de slaapverdieping zijn 2 douches, waarvan 1 met toilet. Verder zijn er nog twee badkamers met ligbad en toilet. De benedenverdieping heeft 2 toiletten.

Geschiedenis

Het huis is gebouwd in 1885 door politierechter Henry Robinson. Door een schenking verwierf hij een groot gebied tussen Dogs Bay en de brug van Inishnee. Waarom? Niemand die het nu nog weet. De weldoener was Richard Berridge eigenaar van Ballinahinch Castle en nog veel meer grond in deze
omgeving. Hij stond bekend als een harde huurwoekeraar. Hij liet zijn rentmeester George Robinson het vuile werk doen. George was de vader van Henry Robinson.

Voor de bouw van het huis zijn waarschijnlijk stenen gebruikt van verlaten huizen. De plek was bekend als Letterdife. De huisjes waren verlaten na de grote hongersnood (1845 – 1852). De oorspronkelijke tuinaanleg dateert ook uit 1885 of kort daarna. Een aantal grote bomen is toen aangeplant. Helaas zijn gegevens over de oorspronkelijke tuinaanleg verloren gegaan.

Als Henry in 1916 sterft blijft zijn dochter Olive Muriel Robinson in het huis wonen. Zij begint een pension waar bijna uitsluitend dames komen. In de jaren ’50 wordt het runnen van een pension Muriel te veel en verkoopt zij in 1961 Letterdyfe House aan Hein Buisman. Buisman sterft kort daarna waarna de
familie Buisman met vrienden de huidige vereniging opricht tot behoud van Letterdyfe House.

De tuin

Een romantisch stromend beekje, grote oude bomen, oude Rhododendron struwelen waar je onder kunt wandelen. Bloeiende Mombretia’s, Blue Bells in mei en juni, varens, sprookjesachtige mossen en voor de kenners tal van bijzondere planten. Fraaie doorzichten naar de baai waar de otters en de zeehonden zich soms laten zien. Maar ook een dassenburcht en de mysterieuze boommarter. Het hoort allemaal thuis in deze bijzondere tuin van 40 voetbalvelden groot. Niet ver van het huis liggen de farmhouses en met enige moeite ontdek je in het bos de sporen van de oude moestuin en een tennisbaan. Via een smal paadje loop je aan de achterkant zo het veengebied in, beklim je de uitlopers van de 300 meter hoge Errisbeg en kijk je uit over een landschap van honderden meertjes waar in geen velden of wegen een pad of een huis te bekennen is. Aan de voorkant reikt de tuin tot in de baai waar je tussen de wieren kunt pootje baden, seafood zoekt of de kano te water laat.

De beheerders

Sarah en Nigel zijn sinds november 2016 de beheerders van het huis. Zij wonen in het kleine huisje naast Letterdyfe House (Lits Letterdyfe). Bij hen kun je terecht met alle vragen over het huis, het terrein en de omgeving. Sarah weet alles over het huis, Nigel beheert de tuin. Sarah kan op verzoek een maaltijd bereiden, vertellen waar je mosselen en oesters kunt vinden, een taxi regelen, wandeladvies geven en nog veel meer.
Vraag haar naar de mogelijkheden: (letterdyfehouse@gmail.com)
Tegen een geringe vergoeding brengt Nigel je met zijn boot naar het dorp of verder de baai op voor een rondwandeling over een onbewoond eiland.

Het dorp

Veel schrijvers, kunstenaars en schilders hebben het dorp Roundstone ontdekt. In de zomer is het heel levendig. Passanten stoppen voor goede cappuccino of een flat white bij The Bogbean Café of stappen binnen bij de beroemde pub O’ Dowds. Er is voldoende gelegenheid om de dagelijkse noodzakelijke boodschappen te doen. Uitgebreide winkelmogelijkheden zijn er na 20 minuten rijden in Clifden (www.clifden.ie).

Vervoer

 

Vliegen

In nog geen anderhalf uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Dublin Airport met
https://www.aerlingus.com/nl-nl/ of https://www.ryanair.com/nl/nl.
Vanaf het vliegveld vertrekken dagelijks bussen (met koffie, wifi en wc) naar
Galway en vanaf daar rijdt een volgende bus naar Recess. www.citylink.ie en
https://buseireann.ie Het vraagt wat uitzoekwerk maar het kan. Vanaf Recess
is het met een taxi nog 20 minuten naar Letterdyfe House. Slechts 2 x per
week is het mogelijk om met zorgvuldig plannen helemaal per bus Letterdyfe
House te bereiken.
Veel gemakkelijker is het natuurlijk om met een huurauto vanaf het vliegveld
in 3,5 uur naar Letterdyfe House te rijden. Dat geeft ook meer
bewegingsvrijheid in Connemara want het OV is voor dagelijkse uitstapjes niet
geschikt.
 

Boot en eigen auto

De beste route is vertrekken vanaf Hoek van Holland naar Hull met de
nachtboot, dan met de auto oversteken naar Holyhead en daar de oversteek
maken naar Dublin. Aankomst Dublin eind van de middag. Het is dan mogelijk
om in 3,5 uur door te rijden naar Letterdyfe House. Op de terugweg is het
schema iets lastiger. Vanaf Harwich lijkt het ook haalbaar maar onderweg stuit
je op het moderne drukke verkeer in Engeland. Files en wegwerkzaamheden
zorgen zo voor veel stress aan het begin van de vakantie.